woensdag 16 mei 2012

Afghaans restaurant Sarban



Anderhalf jaar geleden, de dag na onze bruiloft, kwamen wij voor het eerst in Afghaans restaurant Sarban in Tilburg. Het is altijd leuk om een nieuwe keuken te verkennen. De Afghaanse keuken was helemaal nieuw voor me, maar ik herkende wel smaken en gerechten van onder andere de Turkse keuken.
We lieten ons verrassen met een menu, zodat we zoveel mogelijk konden proeven. Als voorgerecht kregen we mantoe en kofte tokhm. Mantoe is zo'n typisch gerecht dat ik nu al in heel veel variaties en keukens ben tegengekomen. Het lijkt een beetje op tortellini, maar dan veel lekkerder en verfijnder. Het lijkt meer op Chinese soepdumplings, Turkse manti of Litouwse koldunai. De vulling werd gemaakt van licht gekruid gehakt en eroverheen ging een soort kwark. De kofte tokhm zijn kleine vegetarische burgertjes met een pittig sausje van groene pepers erbij.

Het was dus niet nodig om de kaart te bestuderen, maar ik kon het toch niet laten om me even te verdiepen in al het lekkers dat de Afghaanse keuken me kon bieden.
Toen het hoofdgerecht op tafel kwam werd ons bij elk gerecht verteld wat het was. Het is leuk dat er zoveel aandacht is voor de gasten en het eten. Het restaurant zat behoorlijk vol (op een dinsdagavond!), en ze liepen maar met z'n tweeën de bediening, maar aan aandacht hadden we geen gebrek.

Bij het hoofdgerecht kregen we twee rijstgerechten, tjalauw, witte gekookte en gestoomde rijst met amandel en pistache en qabelie palauw, gele rijst met wortel, rozijnen, pistache en amandel en malse stukjes lamsvlees verstopt onder de rijst. Verder stond er sabzi (spinazie), qorme morg (gestoofde kippepootjes in tomatensaus), daal (gestoofde linzen), qorme tarkarie (verschillende groenten in saus),
loebja (kidneybonen), qorme gosalla (gestoofd kalfsvlees in tomatensaus) en tenslotte Afghaans tafelzuur en salade van tomaat, rode ui en munt.


En alsof dat ons allemaal nog niet gelukkig genoeg maakte, kregen we ook nog een heerlijk nagerecht van pistacheijs met kardemom en vijgenijs met rozenblaadjes.
De pistacheijs met kardemom deed me denken aan een taart die ik maakte uit een kookboek van Moro met een vulling van amandel, pistache en kardemom. Het is een heel bijzondere en goede smaakcombinatie die ook heel lang blijft hangen. Echt iets om van te genieten!

Het was jammer dat het eten al weer op was, ik kan eigenlijk geen genoeg krijgen van deze keuken. En met de herinnering aan de vorige, zo feestelijke, gelegenheid dat we hier waren, viel ook deze keer absoluut niet tegen. De gastvrijheid en kwaliteit van het eten blijven me verrassen en ik hoop zeker snel weer een keer te gaan eten. Zag trouwens op de kaart al wat lekkers voor de volgende keer om te bestellen...

Geen opmerkingen: