zaterdag 21 januari 2012

Lekkers uit Litouwen

 Ik had nog meer foto's beloofd van Litouwen. Nu lijkt het misschien wel alsof het allemaal de moeite niet waard zou zijn om over te schrijven, maar niks is minder waar! De eerste echte kennismaking met Litouwen was in een bakkerij/lunchroom waar een hele vitrine vol lag met het heerlijkste gebak en brood. Geen idee wat het allemaal precies was, want ik kan geen woord Litouws lezen, maar wat ik heb geproefd was absoluut heerlijk en erg vers.
 Waar we ons van te voren al op verheugden waren de zogenaamde biersnacks. In ieder café kon je op z'n minst wel een plateau bestellen met wat kaas, gebakken (knoflook)brood (soldaatjes heette dat vroeger bij ons!) en varkensoren. Dat laatste was natuurlijk wel heel erg spannend. De varkensoren (rechts op de foto) worden gerookt en dan dun gesneden. Als ze mooi dun zijn en niet direct uit de koelkast komen zijn ze echt wel lekker, maar te dik en koud is het alsof je op een hard stuk postelastiek aan het kauwen bent. Overigens was zoiets simpels als gebakken brood ook een grote favoriet van ons bij een glas bier.

 Een veel terugkomend ingrediënt waren paddestoelen, zoals in dit ovenschoteltje.
 Pannenkoeken waren er in alle soorten en maten, maar aardappelkoekjes geserveerd met crème fraiche waren wel het meest bijzonder.
 In Vilnius kwamen we ook in het beste koffietentje waar ik in jaren wat geweest. Het was er gezellig met altijd (we kwamen er 2 keer per dag..) Jack Johnson in de cdspeler, verse taarten in de vitrine zoals deze maanzaadtaart (in Nederland nog nooit ergens gezien) en een aantal geweldige baristas die verslavend mooie en lekkere cappuccino's maakten.
 Door een magazine over Vilnius wisten we precies waar we moesten zijn voor lekker eten. Zo was er een klein lunchtentje waar ze alleen maar koldunai serveerden. Het zijn een soort ravioli met allerlei soorten vullingen, zowel hartig als zoet. Ze waren werkelijk heerlijk en allemaal vers bereid!
 En op onze laatste dag deed ik nog inspiratie op voor het maken van allerlei pasteitjes, wederom hartig en zoet gevuld. In dit tentje werden de vitrines continu leeggekocht en weer aangevuld met kibinai (pasteitjes) warm uit de oven.

Geen opmerkingen: