donderdag 23 december 2010

De Kerststol

In actie! Op de foto leg ik lachend de laatste hand aan mijn succesvolle kerststollen. Omdat het zondag niet zo goed ging en misschien volgend jaar bij een nieuwe, vergeetachtige, poging, ook niet zo goed wil lukken, noteer ik hierbij maar even hoe ik 2 recepten heb samengevoegd en nog wat extra's heb toegevoegd.
Voor 6 stollen.
Deeg:
1 kg bloem
4 dl lauwe melk
100 g gesmolten boter
100 g verse gist
4 tl zout
geraspte schil van 1/2 sinaasappel en 1/2 citroen
2 tl kaneel
100 g suiker
4 eieren
Het deeg maken:
doe bloem, suiker, zout, kaneel en citrusrasp in de keukenmachine en meng. Voeg de eieren toe.
Los de gist op in de lauwe (niet hete!) melk en voeg de gesmolten boter toe. Voeg dit toe aan het bloemmengsel en laat de machine kneden voor 10 minuten.
Laat het deeg onder een vochtige doek 10 minuten rijzen.
Maak ondertussen de vulling van:
160 g geroosterde, gehakte amandelen
80 g geroosterde, gehakte hazelnoten
80 g rozijnen (van goede kwaliteit, niet van die uitgedroogde zielige dingen)
80 g gedroogde cranberry's
80 g fijngehakte gekonfijte citroenschil
80 g fijngehakte gekonfijte sinaasappelschil
1 tl kaneel
2 el kirsch
Kneed de vulling door het gerezen deeg en laat het nogmaals 10 minuten rijzen.
Meng 2 pakjes amandelspijs met een geklopt ei en maak 6 porties.
Verwarm de oven voor op 190 graden (mijn heteluchtoven gaat 10% lager).
Deel het deeg in 6 stukken en rol deze uit tot rechthoeken.
Rol de amandelspijs tot  een worst en leg deze langs de lange zijde op ca. 1/4.
Rol het deeg over de spijs heen en maak een bolle, maar specifieke stolvorm (in een hoger en lager rond gedeelte) van het deeg.
Laat het deeg nogmaals 20 minuten onder een vochtige doek rijzen.
Bak de kerststol 18 minuten in de oven.
Smelt ondertussen 100 g boter.
Haal de stollen uit de oven en bestrijk ze met boter en zet ze nogmaals 2 minuten in de oven.
Herhaal dit nogmaal tot de boter op is en de stollen mooi bruin en gaar zijn.
Haal ze uit de oven en laat ze na een beetje afkoelen verder op een rooster koelen. Wanneer ze lauwwarm zijn  bestrooien met poedersuiker.

Geen opmerkingen: