Vandaag was een drukke dag op de Hilvaria Studio's. In de keuken had ik het echter niet zo heel erg druk. Na het maken van broodjes voor de lunch kon ik daarom alvast het avondeten bereiden. Geen overbodige luxe want de voorbereidingen voor het congres van morgen duurden tot 9 uur. Stampot kun je echter best vooraf maken gelukkig.
Ik weet niet zo goed waarom, maar ik bedacht deze week eens hutspot te maken. Waarschijnlijk voor het eerst in mijn leven. Zus Anke heb ik wel eens horen zeggen dat dat heel erg lekker is met biologische wortels. Je raadt het al; tijdens het inzoomen op de hangende boerenkool kocht ik stiekem wortels op de markt zaterdag. Bij de scharrelslager uiteraard de saucijsjes ingekocht, maar toen... Zoals ik al zei, ik maakte nooit eerder hutspot; hoe moet dat eigenlijk? Wat is de verhouding wortel, aardappel en ui? Kook je de ui mee of bak je een gedeelte om later toe te voegen? Hoe krijg en behoud je de smaak?
Na vraag aan Christiaan naar zijn voorkeur, begreep hij mijn vraag niet helemaal goed en vroeg hij aanwezige gasten aan de bar hoe hutspot gemaakt moest worden. Het devies was: alles in de pan en dan is het tegelijk klaar. Uh, ja, maar hoe groot is het dan gesneden? en hoeveel water moet daar bij? En waar het me vooral om te doen was, hoe wilde Christiaan zijn stamp, veel ui of weinig, vooral veel wortel of juist veel aardappel? Uiteindelijk heb ik het volgende gedaan.
Gelijke hoeveelheden aardappels (in vieren) en wortel (in blokjes) met een iets kleinere hoeveelheid gesnipperde ui in een pan met niet te veel runderbouillon. Na 18 minuten koken kwam ik de keuken in en bleek de pan drooggekookt te zijn (nooit weggaan als je iets op het vuur hebt staan; gaat (bijna) altijd mis!). In paniek heb ik er nog wat bouillon bijgegoten maar ik had eigenlijk de hutspot al tot prutspot omgedoopt. Maar na voorzichtig kijken en de gaarheid testen bleek ik exact op tijd te zijn geweest; de aardappels waren gaar en er was niks aangebrand. Alle smaak zat dus in de groente en niet in het kookwater dat ik door de gootsteen had kunnen gooien wanneer ik meer water had opgezet. Een beetje boter erbij, even stampen en de hutspot was klaar.
Nu de volgende keer nog echte jus erbij (deze kwam uit de knijptube..) en ik ben een echte Hollandse huisvrouw.
Hoe maken andere mensen eigenlijk hutspot? Doet iemand er nog witte bonen bij (las ik op internet)?
1 opmerking:
Mmmmm!lekker!
Een reactie posten