maandag 27 september 2010

Zondagkunst 49

Afgelopen zondag was alweer de negenveertigste editie van zondagkunst. Dat betekent dat ik dus alweer 49 keer één of ander hapje voor bij de koffie heb moeten bedenken. Dat valt niet altijd mee. De ingrediënten moeten niet te duur zijn en enige orginaliteit is wel op z'n plaats bij zo'n kunstprogramma. Af en toe is het resultaat dan ook wat bizar. Vaak heb ik wel iets in mijn hoofd, maar begin ik pas zondagochtend met de uitvoering. Het moet dan wel om kwart voor 11 klaarstaan en dat levert vaak heel wat gevloek op. Maar goed, ook deze zondag leefde ik mij weer uit. Ik had nog een watermeloen liggen die op moest, dus één van de ingrediënten lag daarme vast. Een bodem van cake (zelfgebakken), besprenkeld met muntsiroop, besmeerde ik met watermeloenjelly. Ik maakte de jelly met gelatine, maar bedacht al snel dat ik dit misschien beter met geleisuiker had kunnen doen. Alhoewel ik dan waarschijnlijk eerder had moeten beginnen. Eigenlijk hou ik helemaal niet van gelatine! Maar goed, deze jelly was gelukkig wel op tijd stijf genoeg en het resultaat was eigenlijk best aardig. De jelly was ongezoet en fris van smaak en combineerde goed met de aromatische muntsiroop en de zoete cake.
Weer een zondagkunsthapje afgeleverd dus. Op naar de vijftigste.

Wat wij aten

 Het Ei, de grote ronde voormalige fotostudio in ons gebouw, werd vorige week gebruikt voor opnames en het inrichten van een nieuwe tentoonstelling door Sara van Woerden, student aan de kunstacademie in Gent. Samen met haar 'crew' maakte ze vele uren en tussendoor zorgden we voor wat te eten. Deze eenpersoonsporties lasagne konden ze in de oven zetten wanneer het ze uitkwam en bood mij de mogelijkheid te gaan sporten en laat te eten. Handig dus.

Zaterdag was eindelijk onze vrije dag en trakteerden we onszelf op de luxe van deze pasta vongole. Mmmmm.....

Hapjes en een broodje

Enkele hapjes die ik vorige week maakte. Milde pepertjes gevuld met feta, koriander en limoensap.

Thaise saucijzenbroodjes met kip en kruiden. Helemaal niet slecht gelukt voor een eerste keer en ik ben wel erg enthousiast over bladerdeeg in mijn nieuwe oven. Vroeger werd bladerdeeg altijd zo'n kleffe zooi, maar nu is het resultaat zowaar lekker en moet ik mijn mening over bladerdeeg toch iets bijstellen.
En tenslotte nog een broodje dat ik gisteren op de kaart had staan met Serranoham en verse vijg met balsamico.

vrijdag 24 september 2010

Zondag: hollen en hoempen

Zondag nam ik de ochtend vrij om voor de tweede keer eens mee te doen bij een loopevenement op de 10 km. De vorige keer was nog maar een maand geleden en de foto's hier geplaatst (gemaakt door Leo van den Wassenberg) zijn dan ook van de vakantieloop die altijd in augustus wordt gehouden door mijn hardloopvereniging Achil '87. Daar liep ik al een heel behoorlijke tijd van 52:37, maar ik had het idee dat er nog wel iets meer uit te halen was. Nu, tijdens de Beekse marathon deed ik nogmaals mee op de 10 km en alhoewel erg veel trainen er niet ingezeten heeft, heb ik toch mijn tijd weten te verbeteren naar 50:24! jaja, ik weet het, ik moet niet zo trots zijn en er zijn ook nog eens massa's mensen die veel harder lopen, maar toch vind ik het een hele prestatie waar ik dan ook behoorlijk hard m'n best voor heb gedaan.

Een stuk taart was dus nu wel verdiend (ik eet eigenlijk iedere zondag taart, maar nu had ik 'm dus wel wat meer verdiend!). Deze chocoladenotentaart gaf weer volop energie, en ik werd niet eens misselijk.



's Avonds ging ik mij opnieuw te buiten aan het eten. Een beetje licht eten, wat meestal aangeraden wordt na inspanning, was er niet bij. Nee, wij aten mais, gepofte aardappel en een geweldig stuk rundvlees van de barbecue met ansjovis-peterselieboter.







Toegegeven, toen lag ik wel met buikpijn op de bank, na ook nog een Duvel en 2 glazen wijn.

Maar het was wel genieten!

donderdag 23 september 2010

Zaterdag

Zaterdag weer lekker naar de markt geweest. We hadden de tijd en konden rustig onze (weinige) boodschappen doen en hadden voldoende tijd om even te gaan lunchen. Nadat mijn vroegere buurjongen me al herhaaldelijk had geattendeerd op een nieuw tentje aan de markt, kwam het er nu dan eindelijk van om eens binnen te stappen. Mango's is vooral een cateringbedrijf gespecialiseerd in Latijns-Amerikaanse keuken. Hadden wij al hoge verwachtingen na de aanbeveling, ook de eigenaresse was nieuwsgierig naar ons! Mijn buurjongen had namelijk verteld dat hij ons naar ze toe zou sturen en dat wij een bedrijf hebben. Ze had al op onze website gekeken en herkende ons al van de foto. Dat was wel een bijzondere situatie! We aten een heerlijk, beetje zoetig, broodje met anijs en dronken vers bietensap. Moet toch nog eens terug om in de middag zo'n afhaalmaaltijd te proberen...
Hopelijk binnenkort meer, want dan hebben ze ook een website in de lucht.
Verder lopend op de markt kwamen we de vrachtwagen van een bakker tegen. Niet zo bijzonder zou je denken. Maar kijk eens op het portier! Een beetje een rare spelling, maar ik hoop toch dat iemand op dit bericht gaat reageren. Wat een ode aan Ad!


Zaterdagavond konden we aanschuiven in een huiskamerrestaurant. Heerlijk ongedwongen eten met z'n allen aan een tafel. Omdat we de gastvrouw kennen en haar graag iets extra's wilden geven, namen we twee potjes honing mee met voorjaarshoning van ons eigen terrein en springbalsemienhoning uit de Biesbosch.

Zo'n gezellige avond vliegt voorbij en voor je er erg in hebt zit je alweer aan een verrukkelijk dessert terwijl je nog geen één foto hebt gemaakt. Nog net op de valreep dus, een foto van chocoladetaart met macaron en bosvruchtenijs.

woensdag 22 september 2010

Broodjes



Tja, wat zal ik er over zeggen? Dit zijn dus broodjes die ik regelmatig maak. Lekker met Serranoham en gorgonzola; geitenkaas en gegrilde groenten; of gewoon lekkere boerenkaas. Jammer dat ze weer allemaal opgingen en er niks voor ons overbleef.

maandag 20 september 2010

Buffet

Vorige week maakte ik een buffet dat weer enorm in de smaak viel. Zelf was ik ook wel tevreden.
De salade van krielaardappeltjes, mosterd en bieslook vind ik zelf geweldig!
En quiche met spinazie en geitenkaas is altijd lekker als je zelf het deeg ook maakt.

Een lekkere pastasalade met dragonpesto en gerookte kip en coq au vin.






zaterdag 18 september 2010

Gulpener Hopoogstfeest

Vorig weekend was het jaarlijkse Gulpener hopoogstfeest waar wij als afnemer voor worden uitgenodigd. Omdat een huwelijksreis nog niet mogelijk was, maakte van de gelegenheid gebruik om met de tent te gaan en een mini-honnymoon van 2 nachten ervan te maken. Zondag na sluitingstijd reden we naar Limburg en na onze tent opgezet te hebben haalden we de uitgebreide picknick tevoorschijn met quiche, salade, champagne, Franse kazen en een heerlijke medoc. Nog een stukje taart toe en de eerste dag was alweer een succes.

De volgende ochtend zijn we naar thermae 2000 gegaan voor een paar uurtjes ontspanning in sauna's en thermaal water waarna we om 14.00 uur verwacht werden bij het magazijn van Gulpener voor koffie en vlaai. Ik heb eens gehoord dat het absoluut uit den boze is om maar op 1 stuk per persoon te rekenen en dat echte Limburgers makkelijk een paar stukken soldaat maken. Wij aten dan ook, als Brabantse mietjes, dat wel, samen 3 stukken.
Voorzien van de nodige calorieën begonnen we aan een prachtige wandeling van 8 km door het Limburgse land. Niet echt ver voor ons sportverslaafden, maar de gemiddelde horeca-uitbater is niet echt gezegend met een goede conditie bleek.

Gelukkig was er na zo'n 2 km een eerste pauze ingelast waar we werden getrakteerd op 'Fryske hapkes': roggebrood, kaas, turfgerookte worst en appelstroop. Met een lekker glas Gulpener Dort.

En ook het tweede glas Dort smaakte Christiaan goed.

Weer een stukje lopen bracht ons bij Hoeve Groenendaal, een karakteristieke Limburgse carréboerderij waar we Twentse 'humkessoep', een snijbonensoep, kregen en een vers getapte Korenwolf, het witbier van Gulpener.










En ook het tweede glas Korenwolf smaakte me goed.


Nog eens 2 km lopen bracht ons bij de appelboomgaarden, maar vooral ook de hoptuinen van Gulpener.




Het oogsten van de hop was al in volle gang en de bedrijvigheid gaf een leuke sfeer aan onze derde pauze waar we werden getrakteerd op Zeeuwse garnalensalade en een hip flesje Chateau Neubourg.








En dat flesje smaakte Christiaan goed, zittend in het gras.



En toen was het nog maar 2 km lopen tot we aankwamen bij de feesttent waren waar muziek, bier en eten in overvloed waren. Ook kunst van gerecycled materiaal was aanwezig waar Christiaan op de juiste manier van wist te genieten.




Maar hoogtepunt van het feest was ongetwijfeld de aankomst van de fanfare van Reijmerstok.



Een groot bachanaal was het verdere verloop van de avond, eerst nog even in de tent en later, nadat we met de bus weer in Gulpen waren afgezet, in café De zwarte ruiter.
Toen we om 12 uur onze fiets opzochten om -hop, hop, hop- terug te keren naar de camping flitste nog wel even onderstaand bord door ons hoofd waar we 's ochtends nog voorbijgevlogen kwamen met de fiets met 50 km/uur. Sloeg dat bord nou op ons alcoholpromillage of op de stijging op deze weg op de Keutenberg......

's Ochtends werden we wakker in een reeds halfafgebroken tent. Net na onze aankomst op de camping stak een flinke storm op die ons bijna in Oz (of misschien Oss) had gebracht.

D'n imker

Ja, dat zie je goed, dat is ons witte bestelbusje daar tussen de schaapjes op de dijk in de Biesbosch. Christiaan ging onlangs weer voor dag en dauw op pad om zijn bijen op te halen. Tijdens de zomermaanden mochten ze zich te goed doen aan de springbalsemien en nu de kasten loodzwaar van de honing waren mochten ze weer mee naar huis.
Samen met collega-imker Ad.


En hier zijn de bijen weer veilig thuisgekomen. Terug op hun stek aan de Goirlesedijk en direct verwelkomd door de koeien.


En dan begint de volgende taak alweer; het honingslingeren. De raten gaan in een soort centrifuge die handmatig aangezwengeld wordt en de honing komt er aan de onderkant uit.










Het is altijd een beetje een bende met vaak wel een paar bijenlijkjes tussen de honingrestjes en overal het gezoem van achter de raten aangevlogen bijen.


Het resultaat van de Biesbosch is een hele lichtgekleurde honing, veel lichter dan de honing van het voorjaar die uit onze eigen omgeving kwam. Leuk om ze naast elkaar te zien. Vanavond geven we ze aan iemand cadeau, dus een fotootje van beide honingsoorten volgt nog.
Overigens gaan we niet zoveel terugzien van de Biesboschhoning dit jaar. Christiaan ruilt z'n honing met een bierbrouwer die er Biesboschbier van gaat maken. Dat gaan we natuurlijk wel terug zien....
Voorlopig in ieder geval weer volop honing in ons winkeltje en binnenkort hopelijk ook bier!

Van alles wat

Even wat foto's van wat dingen die ik maakte in de afgelopen maand. Hierboven een salade met van alles dat ik nog had liggen; oud brood, eieren, tomaat, appel, sla en gerookte kip, geloof ik, met dillemosterddressing.
Deze tortellini met bietjes-balsamicosaus plakt al jaren in mijn kookklapper en komt nog uit het vegetarische kooktijdschrift Sla!. Was het de moeite van het lange bewaren waard? Mwah, het was niet slecht, maar wel een beetje eigenaardig.

Op een zondag hadden we een reservering voor after-ten-miles-eten. Lekker licht eten in de middag voor een groep vrienden. Ik maakte onder andere deze Shanghaidumplings en doosjes met noedelsalade.



De gemarineerde kip met huisgemaakt brood met olijven en zongedroogde tomaat heb ik niet zelf gemaakt. We werden verwend door Anke en Frans die op de valreep dit heerlijke eten voor ons maakten voordat ze vertrokken om zich te gaan vestigen in Duitsland. Vanaf nu braadworst en kool?