Het was een bijzondere week! Terwijl we druk in de weer waren in de keuken voor onze gasten kwam geheel onverwacht een oude vriend van de familie van Christiaan binnenlopen. Na elkaar zo'n twintig jaar geleden uit het oog verloren te zijn, kwam de man die het gezin destijds op twee reizen door China had vergezeld en een jaar bij familie hier in Nederland had gewoond, met zijn gezin hun leven weer binnenwandelen. De emoties liepen hoog op en het was een bijzonder moment om bij het weerzien te zijn. De familie, van oorsprong Chinees, maar inmiddels Canadees, was een paar dagen in Nederland tijdens een reis door Europa. Na een bezoek aan Amsterdam en de Keukenhof hebben we ze uitgenodigd bij ons te eten. Best wel een beetje spannend, vond ik, want na mijn twee bezoeken aan Beijing lag mijn lat best hoog. Met een Chinees kookboek in de hand en advies van de Chinaexperts in de familie, bedacht ik een fusionmaaltijd te maken. Een paar Chinese gerechten, en op Chinese wijze gepresenteerd, oftewel alles tegelijk op tafel, maar ook enkele niet-Chinese gerechten die volgens mijn prima aansloten.
Uit het nieuwe Chinese kookboek van Fuchsia Dunlop dat ik voor mijn verjaardag had gekregen kwam de zijdentofu met avocado. Heel verrassend en een geweldige combinatie die makkelijk op tafel te zetten was.
Ook de Suan ni pai huang gua, gekneusde komkommer met knoflookdressing, kwam uit het kookboek. Ook niet moeilijk, en lekker pittig.
Helemaal niet Chinees was de aubergine met kikkererwten uit Veg!. Maar ja, een Chinese maaltijd zonder aubergine is voor mij niet compleet, en hoewel er heel veel Chinese auberginegerechten zijn die ik nog heel graag wil maken, koos ik dit keer toch voor dit betrekkelijk eenvoudige gerecht dat absoluut niet misstond.
De kippenvleugels hadden een Thaise marinade, maar goed, gember, knoflook, sojasaus, honing...
het had ook best Chinees kunnen zijn.
Xiang gu xiao bai cai, oftewel paksoi met shiitakes.
Zelfgemaakte falafel van tuinbonen met tahinyoghurtsaus,
gelukkig had ik die nog in de vriezer liggen!
En het pièce de resistance, Qing zheng lu yu, gestoomde zeebaars met gember en lente-ui, werkelijk een fantastisch gerecht dat goed in de smaak viel.
En verder was er nog een kervelbouillon met asperges, en toen vond ik het wel welletjes!
2 opmerkingen:
En, viel het in de smaak? Het ziet er geweldig uit!
Kun je mij het recept voor de vis sturen?
Het viel in de smaak! Vooral over de vis kreeg ik veel complimenten. ik zal je het recept doorsturen
Een reactie posten