zaterdag 17 oktober 2015

Varkensdiner

 

Woensdag maakte ik samen met Tineke Schuurmans een compleet varkensmenu ter feestelijke afsluiting van het varkenshuis in Tilburg. De twee varkens waren geslacht en deze avond werden alle betrokkenen van het project uitgenodigd om (een deel van) de varkens op te eten. We begonnen met een parfait van lever met een gelei van muscat de beaumes de venise. Althans, dat was de bedoeling. Het recept dat we gebruikten (voor de eerste keer) was wellicht meer bedoeld als inspiratiebron, dan als werkelijk recept om te volgen, want de gelei werd niet stijf helaas en de parfait werd juist te stevig. Het nam echter niet weg dat het heel lekker was, ook al was het niet helemaal geworden zoals gehoopt. Een beetje ruimte voor experiment moet er zijn, toch?

Na een soepje van varkenshaas met sesam serveerden we een pastei van gehakt met appel, die dan weer wel precies geworden was, zoals bedoeld.


En dan was het tijd voor het hoofdgerecht. Verschillende grote stukken varkensvlees gaarden in de oven op een royaal bed van groenten met witte wijn.


In een grote pan met zuurkool en witte wijn waren de varkenspootjes en speklapjes langzaam gegaard. Wat karbonaadjes en lever maakten het meatfest compleet.



 Echt spannend werd het bij het dessert waar wederom varkensvlees in voorkwam. Krokant gebakken speklapjes met een pittigzoete marinade met steranijs en fivespice combineert fantastisch met roomijs!


1 opmerking:

What today ate we? zei

Leve het varken! Of in ieder geval, moge het een mooi en gezond leven hebben totdat het door ons wordt opgepeuzeld. Ik ben gek op varken, en dit ziet er wel heel erg lekker uit!

P.s. Ik ben niet omefrans, ook al denkt blogger dat. Blogger is verder goed bezig vandaag want als de captcha test krijg ik 9 foto's met de opdracht "selecteer alle afbeeldingen met patat."