Dat vind ik nou leuk, dat mensen na tien jaar weer hun verjaardag komen vieren bij ons in Hilvaria Studio's. Terwijl ik toen nog lang niet de ervaring in de keuken had, die ik nu heb, werd ik toen ook al gevraagd om voor de gasten, een stuk of zeventig, te koken. Het werd een bijzonder buffet met een Midden-Oosters, Noord-Afrikaans tintje, nog best wel een beetje gewaagd destijds, want dat was nog ver voor Ottolengi een revolutie in de Nederlandse keuken veroorzaakte. Het was in de smaak gevallen destijds, dus ook deze keer mocht ik voor het eten zorgen.
Dit keer was het enerzijds wat traditioneler, met een aantal hoofdgerechten en voor- of bijgerechten, maar tegelijkertijd droeg het wel weer onmiskenbaar mijn eigen signatuur.
Het werd een herfstthema met veel paddestoelen, wild, pompoen en noten.
Na eerst rond te zijn gegaan met een mosterdpaddestoelensoepje, konden mensen terecht bij het buffet.
Zelf ben ik een groot fan van salades met veel verse groenten en kruiden en met een rijke smaak. Ik maakte een najaarsvariant van tabouleh met granaatappelpitjes, venkel, bloemkool, walnoten en nog veel meer die niet alleen een grote variatie aan smaak van bitter, zoet en zuur gaf, maar ook van textuur.
Een salade van flespompoen met geitenkaas, notendressing en zachte geitenkaas werd ik rap tempo op de borden geschept.
En de salade van wit- en roodlof met rode biet, roquefort, vijgen en hazelnoten met zijn bittere, zoute, zoete en aardse smaken heeft er geloof ik weer een paar fans bij na deze avond.
De warme gerechten waren traditioneel verdeeld in vegetarisch, vlees en vis. Voor vegetariërs (en alle andere liefhebbers) was er polenta met paddestoelen. Nu was ik in het verleden niet zo'n voorstander van het eten van polenta, en heb ik het zelfs eens met veevoer vergeleken, maar nu heb ik een receptuur met verslavend resultaat.
Het was een geslaagd vegetarisch gerecht met lekkere vlezige paddestoelen, maar tevens een goede combinatie met de hertenstoofschotel met jeneverbes en laurier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten