zondag 3 maart 2013

Lang zal ik leven!


Vrijdag was ik jarig en we hadden heel wat gasten uitgenodigd die ik graag vol wilde stoppen met lekker eten. Nou zijn feestjes die beginnen met koffie en taart eigenlijk niet mijn favoriet, maar aan de andere kant is taartbakken wel een favoriete bezigheid. Ik sloofde me dus weer uit en maakte twee taarten die nog in de experimentele fase waren en me dan ook tijdens het maken behoorlijk zenuwachtig maakten. Het idee voor de taarten had ik opgedaan in Oostenrijk tijdens onze wandelvakantie afgelopen zomer. In een berghut werd een enorme mokkataart geserveerd die er fantastisch uitzag. Ik vond een recept voor een mokka-walnotencake. Het resultaat leek op zich goed, maar veel te laag. Ik moest er dus nog een bakken om ze boven op elkaar te stapelen om een gewenste hoogte te krijgen. Vervolgens smeerde ik er een dikke laag slagroom met espresso  overheen waar ik een heel klein beetje gelatine in had verwerkt om wat extra stevigheid te houden. Tenslotte verkruimelde ik er cantuccinikoekjes overheen, strooide wat geroosterd amandelschaafsel en goot er als finishing touch nog wat chocoladeganache overheen.
Dat ging allemaal goed eigenlijk, de tweede taart met maanzaad was een grotere uitdaging. Een recept voor maanzaadcake haalde ik uit een Oostenrijks kookboek. De twee delen stapelde ik ook weer op, dit keer met frambozenjam ertussen. Het moeilijke gedeelte kwam nu echter pas. Bovenop de cake wilde ik een dikke laag kwark/roomkaastaart en daarbovenop een dun laagje frambozengelei. ik bleek allereerst niet voldoende kwark en roomkaas te hebben om een flinke laag te maken. Ook een recept kreeg ik niet echt gevonden. Uieindelijk heb ik het mengsel aangevuld met karnemelk en gelatine toegevoegd. Had ik iets meer geduld gehad, dan bleef dit mengsel, eenmaal een beetje opgesteven, waarschijnlijk prima bovenop de cake liggen. Nu droop het mengsel aan de zijkant eraf. Zag er ook heel mooi uit, maar niet zoals ik wilde. Frambozengelei eroverheen leek dus niet meer zo'n goed idee. De frambozen die ik in de vriezer vond maakten het uiteindelijk toch nog een succes!


De lemoncheesecake was minder ingewikkeld en kwam perfect uit de oven.


Al snel werden wijn- en bierglazen gevuld en kon de tafel gevuld worden met hartige zaken. Een grote charcutterieplank met coppa, worst, kippenleverpaté, toast, cranberrychutney en ingelegde bietjes. Een lekkere kaasplank en helaas niet op de foto een hartige taart met ui, tijm en reblochon. Nieuwe creatie die ontzettend lekker was, en een vleespastei met appel


 We gingen nog een rondje met spinaziedumplings, zelfgemaakte rundersaté en Thaise kippenvleugeltjes voor later op de avond.


Geen opmerkingen: