
zondag 25 januari 2009
Taart

Zondagkunst
Vandaag kwam het zondagkunsthapje zoals gezegd uit het kookboek van de week. Het ging om een recept dat zijn oorsprong kent in 1805 en bevatte als hoofdingrediënt korianderzaad. Na de zaadjes lichtgeroosterd te hebben, maalde ik ze in de vijzel.
Deze vijzel kreeg ik ooit van Christiaan voor mijn verjaardag, en het is echt de beste vijzel die je kunt hebben hebben; onverwoestbaar.
De vermalen zaadjes gingen in het deeg dat ik vervolgens kundig uitrolde.
Met de uitsteekvorm die ik afgelopen zomer meenam uit Italië (zie je nou wel, dat die handige keukenspulletjes uit buitenlandse supermarkten altijd van pas komen!) stak ik behendig 90 koekjes uit het deeg.

Deze vijzel kreeg ik ooit van Christiaan voor mijn verjaardag, en het is echt de beste vijzel die je kunt hebben hebben; onverwoestbaar.



Om eerlijk te zijn, vond ik dat de koekjes wel iets spannender hadden gemogen. Ik dacht dat de koriander eerder te overheersend zou zijn, maar de realiteit was dat het niet zo heel goed te proeven was, en het een soort biscuitjes geworden waren... Gelukkig heb ik intussen al wel een beetje een reputatie opgebouwd met mijn hapjes, en is er geloof ik wel begrip voor een iets minder spectaculair hapje; experimenteren betekent soms ook dat het resultaat ietsje tegenvalt. Ik laat me in ieder geval niet uit het veld slaan en ga volgende keer weer verder op zoek naar bijzondere ideeën voor de zondagkunst.
zaterdag 24 januari 2009
Kookboek van de week
Het is intussen meer een kookboek van de maand geworden, maar ach, wat maakt het ook uit. Vandaag heb ik weer het grote boek over de kunst van het bakken van Jeffrey Alford en Naomi Duguid op schoot genomen. Morgen is het weer zondagkunst en moet ik dus weer iets bij de koffie fabriceren. Dit boek bracht weer uitkomst voor mijn creatieve beperktheid, het resultaat hou ik nog even voor me tot morgen!
'De kunst van het bakken' is een grote inspiratiebron over alles wat gebakken wordt in ovens en andere gestookte ruimtes. Van broden, broodjes en taarten tot koeken. Naast heel veel recepten van over de hele wereld nemen ze de lezer ook mee op hun zoektocht naar brood tijdens hun reizen. Zo beginnen ze in Amerika en Canada waar een lange traditie van taarten bakken bestaat en de inmiddels van tv bekende taartbakwedstrijden en -verkoop gehouden worden in de dorpen. Later beschrijven ze het indrukwekkende ritueel van het wekelijkse broodbakken in de dorpsoven in een klein Portugees dorp. Een foto laat zien hoe oude stevige vrouwen grote broden in een de houtgestookte dorpsoven schuiven. En bij het lezen en het zien van de foto waan ik me ook even tussen die vrouwen en droom dan even weg over een simpel boers bestaan ergens in de bergen waar geiten melken en broodbakken de belangrijkste taken zijn. Zucht.. ik ook altijd met mijn geromantiseerde beeld van het boerenleven, dit boek wakkert weer heel wat aan!
De vele verhalen en foto's geven een mooi beeld van hoe er in de wereld met brood wordt omgegaan en hoe het lang onderdeel was van dagelijkse rituelen. Jammer dat hiervan zoveel verloren lijkt te gaan bij ons, maar met dit boek lijkt er in ieder geval nog een mooi document van te bestaan, voor als we even geen tijd hebben te gaan om op vakantie te gaan naar oorden waar brood bakken nog op traditionele wijze gedaan wordt.
Al heel wat gele papiertjes steken uit dit kookboek bij recepten die ik graag eens zou willen uitproberen. Ik heb nog altijd een beetje angst voor het bakken van brood, ben bang dat het resultaat zal tegenvallen en dat ik niet op kan tegen die eeuwenoude tradities. Toch neem ik me elke keer wanneer ik dit boek doorblader en lees voor om het eens te proberen. Alhoewel ik dus naast wat koekjes en taartrecepten nog niet zoveel uit dit boek heb gemaakt, is het toch één van mijn favorieten doordat het zoveel informatie geeft, leuke verhalen bevat en prachtige foto's, zodat het echt de sensatie van al dat gebakken eten overbrengt. Het is eten zonder iets in je mond te steken, alhoewel ik nu wel weer honger krijg...
Mul en papillote
Roti!
Zondag ging het feest onverminderd door. Na wat zelfwerkzaamheid aan tafel met de nog te pellen garnaaltjes bij de borrel, werd het echt feest toen deel 3 van de Surinaamse keuken roti op het menu betekende. De hele dag maakte ik mensen al jaloers, en blijkbaar is roti echt zo'n gerecht waar iedereen zijn eigen herinneringen en verlangens naar heeft. Christiaan raakte er maar niet over uitgesproken en ook ik raakte weer vreselijk enthousiast en waande me weer als student in Utrecht. Roti stond toen bijna iedere week wel een keer op het menu aangezien iets verderop op de Amsterdamsestraatweg Milan zat, een Surinaams eethuis, waar het lekker en goedkoop roti eten was. Deze roti van scharrelkip met veel kousenband en kool was nog lekkerder dan ik ooit had gegeten. Ik ben blij er weer zo'n fantastisch recept uit de Surinaamse keuken bij te hebben en het water loopt me nu al weer in de mond! Gelukkig hadden we zoveel eten gemaakt dat we er maandag nog een keer van konden genieten.
Elzasser Flammenkuche en Marokkaanse Zahlouk
Bij deze gelukkig dan toch wat foto's. Het computer/kookteam verzamelde zich al op vrijdagavond om zaterdag, na een rustig ontbijt, meteen bezig te kunnen houden met belangrijke zaken. Anders dan anders, begonnen we niet direct met de boodschappen, maar moest er eerst een deeg gemaakt worden voor de Flammenkuche die we als lunch wilden eten. Toen we eindelijk terug waren van de markt hadden we een mooi gerezen deeg en kon de vulling van ui, spek en room erop. Ik vond dat het resultaat nog niet zo goed was als ik gewend was in de Elzas, maar wellicht dat een volgende poging deze eerste, toch ook goed geslaagde, proeve nog kan overtreffen.
Christiaan als ware grillmaster, zorgde dat de met komijn, kaneel, koriander en ui gemarineerde sardientjes, op het terras gegrild werden.
zaterdag 10 januari 2009
Zalm met selderij en karwijzaad

Het Kookhuys
Als hoofdgerecht koos Christiaan voor de zeetong met gesmolten ganzenlever en truffeljus. Voor mama was dit niet weggelegd, aangezien zij niet van haar principele ganzenleververmijding af wil, voor mij niet omdat ik eigenlijk niet zo heel erg van truffel hou. Voor ons werd het daarom onderstaande reerugfilet en stoof van ree met groene kool en rodewijnjus en creme van pastinaak.
vrijdag 9 januari 2009
Chili

Geen kiloknaller hoor! Gewoon eerlijk geld voor elke gram scharrelvlees betaald. Dit recept komt van Jamie Oliver en heeft als smaakmaker gepureerde gedroogde tomaten. Dit dampende bord heeft ons wederom behoed van onze ondergang tijdens het barre winters weer ;)
woensdag 7 januari 2009
Tijden van schaarste?

Nou ja... Wie verstandig is houdt in de vette tijden rekening met de tijden van schaarste en dat deden wij natuurlijk ook. We hebben ons voorgenomen zolang mogelijk geen boodschappen te doen en teren in op onze voorraden. Niet zo slecht wanneer je altijd extra porties maakt voor in de vriezer. Gisteren konden we genieten van de lamsstoof met tomaten waar we alleen nog wat aardappelen aan toe moesten voegen. Ben benieuwd wat er vanavond uit de koelkast/diepvries/voorraadkast te voorschijn komt...
Heisse Liebe!
Na wat bitterballen om de eetlust op te wekken en de achterstand weg te laten werken die in Amerika opgedaan was, begonnen we met een tweetal salades. De eerste met Serranoham, vijgen en een citroen-honingdressing, de tweede met paté-roggeballetjes, olijven en een cranberrydressing.
One of my candlelight suppers
Vrijdag was het weer tijd om onze vrienden uit te nodigen voor een uitgebreid diner, of zoals Hyacinth het noemt 'a candlelight supper'.
Na wat brood met tapenade begonnen we met bovenstaande salade van citrusfruit met gerookte eendenborst en gekonfijte citrusschilletjes.
Vervolgens aten we een grote hoeveelheid Normandische kip die natuurlijk nooit opkwam, maar gelukkig heel goed te bewaren is voor andere mensen die ik er weer een plezier mee kon doen.
Dit nagerecht bestond uit warme peer gevuld met gesmolten chocola, en een wentelteefje van peperkoek. Het was lekkere peperkoek van de bakker wat het gerecht erg lekker maakte, maar of het verder eigenlijk ook echt bijzonder was, weet ik niet. Maar ja, goede ingrediënten is alles, blijkt maar weer, want door de peperkoek vond ik het heerlijk!
Jammer dat Christiaan zich nooit weet te gedragen tijdens mijn chique dineetjes.....
Zalig nieuwjaar
Wij gingen voor het vieren van de jaarwisseling naar Gent waar vrienden van ons wonen om het samen met nog meer mensen te vieren. Om te voorkomen dat iemand wellicht met een leeg gevoel het nieuwe jaar in zou gaan nam iedereen iets te eten mee dat op een grote tafel werd gezet zodat we er allemaal goed bij zouden kunnen om ons goed vol te eten met al dat lekkers. Nu is het misschien niet zo'n heel slim plan om erwtensoep tegelijk met pittige garnalen te eten, maar ja, als je je niet kunt bedwingen met al dat lekkers, vergeet je wel eens dat een goede eetvolgorde ook een optie is. Een beetje raar dus af en toe, alles door elkaar, maar toch vooral ook wel heel erg lekker wat iedereen mee had gebracht.
Ik maakte voor het eerst deze pastei. Dat was nog best spannend, want als zoiets eenmaal de oven in moet, lukt het, of niet, je doet er dan niet veel meer aan.
Na het korstdeeg gemaakt en uitgerold te hebben vulde ik de bodem met een mengsel van varkensvlees, pancetta, kruiden en appel (die miraculeus was verdwenen in het eindresultaat; ik heb geen appel geproefd of gezien!) en mocht de rest van het deeg eroverheen. De schattige bloemetjes maakte ik met een pattiseriegereedschapdingetje dat ik ooit kocht, maar tot nu toe nooit eerder gebruikte. Ik geloof dat het bedoeld is om bloemetjes uit marsepein te maken voor (bruids)taarten, maar aangezien ik dat nooit doe, lag het al een tijdje zielig tussen andere niet vaak gebruikte keukenhulpjes. Voor het maken van deegbloemetjes werkt het dus ook goed, en ik ben blij dat ik nu een bestemming heb voor dit leuke gereedschap en een goede reden heb om vaker pastei te maken.
Na zo'n 2 uur in de oven moest de pastei afkoelen en vervolgens via het gat bovenin gevuld worden met ingekookte bouillon. Belangrijk hierbij was dat de bouillon door het inkoken gegeleerd was, oftewel stevig van structuur. Door even kort verwarmen werd de bouillon vloeibaar en in de pastei zou het dan weer koelen tot een gelei die het vlees mals en vochtig houdt.
En het resultaat? Ja, voor een eerste poging was het niet slecht; de kleur en geur was goed. Het deeg zag er goed uit en was lekker en het was zowaar mogelijk om een stuk van de taart te snijden. Toch ben ik nog niet helemaal tevreden. Allereerst was ik eigenlijk op zoek naar een pastei met meer een patévulling zoals ik die proefde tijdens onze vakantie in de Elzas, en niet de hondenvoerstructuur die het nu had. Hij mocht ook best wat kruidiger en die appel had ik er eigenlijk toch ook niet voor niks in gedaan...
Hopelijk binnenkort dus nog eens een vervolg op het pasteimaken wanneer ik een nieuw recept heb gevonden.
Full house
Brrrr... het is koud!
Abonneren op:
Posts (Atom)