donderdag 25 september 2014

Verjaardagsfeestje


Afgelopen zondag was wat anders dan anders. Normaliter is deze dag enkel voorbehouden aan kunstliefhebbers, wandelaars en mensen die gewoon graag mijn taart komen eten bij de open haard. Dit keer liep er echter door de middag een feestje met zo'n tachtig gasten. Het was dan ook een speciale gelegenheid, want de curator van onze kunststichting  werd 65 en wilde dit graag bij ons vieren op zondag. Vanaf een uur of drie begonnen de gasten binnen te druppelen en konden ze een stuk taart kiezen uit mijn versgebakken assortiment. Naast de welbekende brownie met stukjes witte chocola hadden we appelkruimeltaart en pruimenfrangipane in de aanbieding. Het ging tot de laatste kruimel op en ook de taart die ik gedurende de dag voor de gasten van het zondagcafé had gebakken waren om vier uur al helemaal verorberd.


Al snel was het dus zaak om de tafel te voorzien van wat hartigs voor bij een glaasje wijn. Naast mijn huisgebakken notenmix met rozemarijn en gember had ik olijven met tijm, venkel en ingelegde citroen.


Om half 6 toen het zondagcafé gesloten was gingen we eerst rond met een kop kikkerererwtenlinzensoep om vervolgens een buffet in te richten waar mensen zelf hun bordje konden vullen.


Een plateau met verschillende biologische vleeswaren en een mooie kaasplank.


Natuurlijk hartige taarten met deze keer spinazie en geitenkaas en doperwten met artisjok en munt.


De couscoussalade met groene kruiden, noten, abrikozen en granaatappels was 
bijzonder goed gelukt, al zeg ik het zelf.


Een pastasalade met dragonpesto en gegrilde courgette en aubergine.


En tenslotte nog wat gehaktballetjes met komijn gekruid in een tomatensaus.


donderdag 11 september 2014

Dinnertime


Vorige week verzorgde ik een diner ter afsluiting van een dag vergaderen. Het begon met een salade van gegrilde groenten met geitenkaas en pesto en een versgebakken broodje uit de Dutch Oven.


Als hoofdgerecht maakte ik een zalm en croute met spinazie en voor de vegetariërs een paddestoelen-spinaziestrudel met beurre blanc.




Toe kwam deze imposante citroenmeringuetaart.




Smaakkaravaan


Eind augustus streek een karavaan van foodtrucks neer in Tilburg voor een nieuw festival Smaakkaravaan.


Op het terrein van de spoorzone wemelde het van de creatief omgebouwde campers, busjes, auto's en meer waar veelal een grill naast geplaatst was. Er hing een dikke rokerige mist boven het terrein die me deed denken aan de Djemaa el Fna in Marrakesh.


Die overeenkomst hield echter wel op als het ging om het aanbod, want behalve rundvleesburgers, bestond het hoogtepunt vooral uit varkensvlees.



Bij El Hambre hadden ze de meest geweldige pulled pork die 10 uur gegaard was. Hemels!






Bij de kleinste soepkraam aten we een heerlijke olijfoliesoep en een portie mosselen. Ongetwijfeld het meest gezonde dat we hebben gegeten!




De spoorzone in Tilburg was een mooi decor voor dit festival, ik hoop dat ze volgend jaar weer komen, dan zorg ik voor nog meer honger!


Zomerstop is weer voorbij


De tijd vliegt voorbij deze zomer! Moesten we eerst nog even flink aan het werk de eerste weken van juli, daarna gingen we al snel op vakantie naar Oostenrijk voor wederom een prachtige tocht langs gastvrije berghutten waar elke avond weer heerlijk voor ons werd gekookt. Maar inmiddels zijn we al weer zo'n 6 weken terug en mocht ik zelf weer aan de bak. In de zomerperiode is het rustig in Hilvaria Studio's. Op zondag komen wat fietsers en wandelaars op het terras genieten van een stuk pruimentaart, maar verder hadden we onze handen deze zomer meer dan vol aan groot onderhoud van het pand en het omliggende terrein. Schilderwerk en het minutieuze schoonmaakwerk binnen werden afgewisseld met het uitdunnen van vogelkers en braamstruiken die rododendrons overwoekerden.  Daarnaast hebben we onze site helemaal laten vernieuwen. Een hele klus om alle teksten weer te schrijven en foto's uit te zoeken, maar het resultaat mag er zijn! Kijk maar op www.hilvariastudios.nl.
Er bleef dus maar weinig tijd over voor het bijhouden van mijn blog en eerlijk gezegd was de keuken even niet de plek waar ik de meeste tijd te vinden was.

Maar af en toe stond ik nog wel in de keuken, hoor. Ik maakte bijvoorbeeld deze Mexicaanse bonensoep naar een vegetarische recept uit Veg!
 

Bij een vergadering zocht ik het meer in de Oosterse hoek voor de hapjes en maakte ik rolletjes van rijstvellen gevuld met groenten en garnalen en onderstaande groentenloempia's en rundersaté.