zondag 9 maart 2014

Kamperen is niet langer creperen met een Dutch oven!


Wat doe je begin maart als je drie en een halve vrije dag in het verschiet hebt en de weersverwachtingen goed zijn? Je pakt je kampeerspullen en klimschoenen en rijdt naar Fontainebleau, net onder Parijs, natuurlijk!
's Nachts nog behoorlijk koud, maar overdag stralend weer. Met wat warme kleren en een vuurtje in de avond was het een geweldig verblijf.
  
Voor onze verjaardag kregen we van vrienden een Dutch oven en gietijzeren pan met alle toebehoren. Vanaf nu geen lullige gaspitjes meer voor onze kampeertrips, maar stoer koken op het kampvuur. Na een eerste dagje boulderen bakten we allereerst wat pompoenblokjes in de koekenpan op het vuurtje dat we stookten.
 


Vervolgens ging de pompoen in een korstdeeg, die we dan wel heel gemakkelijk bij de Franse supermarkt hadden gekocht, samen met wat geitenkaas en salie en appareil, oftewel room met ei.


Vervolgens in de voorverwamde Dutch oven...


 

En ja hoor, zomaar op de camping, had ik een hartige taart gebakken!


En alsof dat nog niet genoeg was, konden er ook nog wel wat gevulde appels achteraan!



Ook de volgende dag moest het vuur weer aan om ons warm te houden en te kunnen koken.


Terwijl ik op het vuur een pastasaus maakte verwarmde ik ook de 'oven' voor met het juiste aantal kooltjes voor het pièce de résistance van de avond.
 

Daar nog even een laatste hand aan...
 

En dan eerst aan tafel, of rond het vuur dan, voor een bordje pasta! Het was maar een eenvoudige saus van ui, wortel, bleekselderij, wat tomaat uit blik, wat kruiden, wijn en een beetje van de room die overbleef van de taart, maar wat werd dat lekker door die rokerige smaak van het vuur!










Maar dan komt het werkelijke Dutch-oven-huzarenstukje van de vakantie, een echte appelcake!
Zo wordt kamperen wel heel erg luxe!