woensdag 29 augustus 2012

Wortel-appelmuffins


Nog een nieuw recept dat ik uitprobeerde kwam uit het kookboek van Ottolenghi. Ze waren wel wat bewerkelijker dan mijn normale muffins, maar deze met wortel, appel, walnoten en een kruimelig laagje bovenop waren wel meer dan de moeite waard.

dinsdag 28 augustus 2012

Nieuwe gerechten


Deze week probeer ik weer eens wat nieuwe recepten uit thuis. Gisteren aten we een lichte, maar voedzame salade van linzen, sojaboontjes, sugarsnaps, groene asperge en rode peper uit de laatste Elle eten. Was zeker voor herhaling vatbaar zou het ook nog wel eens goed kunnen doen in combinatie met andere salades en buffetgerechten.


Vandaag maakte ik soto ajam naar een recept van Ghillie Basan uit 'the cooking of Malaysia & Singapore'. Toch jammer dat mijn zus en zwager niet naar Singapore zijn verhuisd want ik geloof dat die keuken me wel aanspreekt! Overigens is het een van oorsprong Javaans gerecht, maar komt het op verschillende plaatsen in de wereld opduiken, zo ook in Suriname, maar dan als Saoto. We aten het al eens op oudjaarsdag.


woensdag 22 augustus 2012

Ontbijt bij de Hilvaria Studio's


Is dat nou niet een geweldig begin van de dag, op zondagochtend op het terras van de Hilvaria Studio's een ontbijt van yoghurt, zomerfruit, huisgemaakte muesli en zelfgeïmkerde honing?

dinsdag 21 augustus 2012

Restjesmaaltijd


Vandaag kookte ik van restjes. Van de lunch hield ik korstdeeg over die ik uitrolde voor deze quiches die ik vulde met een restje landcress en een restje geitenkaas. De crudité van wortel, bietjes en komkommer lagen ook nog als restjes in de koelkast.
En nog lekker ook!

Nieuwe honingoogst!


Christiaan heeft weer een tripje naar de Biesbosch gemaakt waar zijn bijen de zomer doorbrengen. Nijver als ze zijn kon Christiaan al de nodige honing oogsten en blijven de bijen er nog even wat langer om meer honing te verzamelen. Intussen is de honing geslingerd en ben ik de ochtend bezig geweest om de honing in potjes te gieten en van labels te voorzien. De voorjaarshoning van de Goirlesedijk is intussen ook gebotteld.


De twee soorten zijn heel verschillend van smaak en uiterlijk. De bijen hebben in het voorjaar veel op de klaver gevlogen die in de weiden stond waardoor de honing dik en romig is geworden. De Springbalsemienhoning uit de Biesbosch is kruidig en fris.


zondag 19 augustus 2012

Het feest gaat door


Na de ontvangst met taart werd er getoast op de jarige. Aangezien ook wij dit mee vierden, toastten wij in de keuken terwijl we begonnen aan het uitserveren van verschillende kleine gerechtjes.

Deze wrap met rosbief, mierikswortel en rettich bijvoorbeeld.


Een glaasje met bietjes, gerookte zalm, crème fraiche en een vleugje wodka.


Een kartonnen doosje met een friszure noedelsalade met knapperige groenten en kip.


Rundvleessaté uit eigen keuken.


Kaasbordje van kaasboerderij de Leyedaeler met notenbrood en huisgemaakte perenvijgenjam.


En toe nog een glaasje trifle met bramen, amaretti en limoncello.


Zomers taartenbuffet


De vriendin van mijn schoonvader gaf gisteren een verjaardagsfeestje bij ons, aan mij dus de eer om te zorgen voor een feestelijk taartenbuffet bij ontvangst.






Eten buiten de deur in Tilburg en umstreken


Onze vakantie vierden we niet alleen in het buitenland. Ook in onze eigen omgeving zochten we de horeca op. Bovenstaand soepje aten we bij Kras 2 in de Tilburgse Willem II straat. Al tijden bovenaan ons lijstje van broodjeszaken in de omgeving, en dus ook voor een lekkere soep het juiste adres. Ik ken geen lunchtentje wat kan tippen aan de kwaliteit van de broodjes, de enorme snelheid en niet in de laatste plaats de vriendelijke mensen die er werken. En dan hebben ze ook nog lekkere koffie!


Op een zeer zomerse vrije dag die we doorbrachten op het strand in Zeeland aten we 's avonds in stijl bij Cabana beach, het zomerse terras van de Hilvarenbeekse tapasbar.


En voor ons helemaal nieuw was De Burgerij in Tilburg. Een delicatessenwinkel/broodjeszaak/brasserie/bed&breakfast. Een stukje Frankrijk vlakbij.





zaterdag 18 augustus 2012

Tribute to our moms


Vorige week stond ons avondeten in teken van een eerbetoon aan onze moeders. Mijn schoonvader is zijn huis aan het leegruimen omdat hij het verkocht heeft en Christiaan voelde er wel voor zich over de aardewerk soepkommen te ontfermen die door zijn moeder altijd gebruikt werden voor de gegratineerde uiensoep.

Ikzelf heb al in geen 25 jaar drie-in-de-pan gegeten. Een gerecht dat regelmatig op zaterdag werd gegeten bij ons thuis ter afwisseling van de pannenkoeken en frietjes die bij die dag hoorden. Op een rommelmarkt kwam ik onlangs de poedersuikerstrooier tegen die we vroeger ook hadden. Zo gezellig!


donderdag 16 augustus 2012

Het zondagcafé is weer open!


Afgelopen zondag waren we weer voor het eerst open sinds onze vakantie. In een experimentele bui maakte ik de brownies met stukjes witte chocola dit keer met een extra ingrediënt. Ik voegde kersen toe die op zich lekker smaakten, maar wel de baktijd bleken te beïnvloeden. Jammer, want dat zie je pas wanneer het al te laat is en nu kunnen we dus alleen de randjes serveren.
Gelukkig had ik meer geluk met de bramen-amandeltaart. Door het aankondigingsbord buiten kwamen gasten al bestellend binnen!



Omdat ik niet alle kaas op de kaasplank had gepresenteerd de dag ervoor kon ik deze inzetten om het broodjesassortiment uit te breiden.


Hapjesbuffet


Na het diner sloten nog meer gasten aan voor een uitbundig feest waarvoor ik de hapjes in buffetvorm mocht verzorgen. De Thais gemarineerde kippenvleugels zijn een favoriet van me die ik alweer een tijdje niet had gemaakt.


Verschillende vleeswaren zoals Serranoham, droge worst en Coppa di Parma.

Rolletjes van gegrilde aubergine gevuld met geitenkaas, munt en rode peper.



En een flink kaasplateau.


Diner in de Regiekamer


De vakantie is voorbij en onze eerste werkactiviteit bestond uit een zilveren bruiloft. De gasten begonnen met een diner in de de Regiekamer verzorgd door Ad Rijnen van het Kookhuys.





Nog meer Oostenrijkse culinaire hoogtepunten


Eigenlijk beviel al het eten in Oostenrijk me wel. De Käsespätzle valt de eerste keer wat zwaar, maar na een flinke bergwandeling fietst het er wel in.


Christiaan moest vooral aan het eten van zijn moeder denken bij deze Rostbraten mit zwiebeln die we in het dal aten.


Een runderbouillon met knödel is een goede opkikker.


 Deze extra feestelijke germknödel aten we op de verjaardag van mijn zus die we vierden in de Neue Regensburgerhütte. Slingers, kaarsjes en balonnen namen we zelf mee.


De Schlutzkrapfen kende ik nog niet, maar zijn weer een variant op de ravioli en dumplings die ik al in veel verschillende landen ben tegengekomen en die we elke keer weer verrassen.


En natuurlijk het hoogtepunt van de Oostenrijkse keuken; de Kaiserschmarrn. Een geweldige dikke omeletachtige pannenkoek met poedersuiker. De beste aten we ook in de Neue Regensburgerhütte. De rozijnen waren flink in de drank geweekt en dat gaf wel een 'geweldige' finish touch. 

woensdag 15 augustus 2012

Heerlijk eten in het Stubaital


We zijn alweer even terug, helaas, van een geweldige vakantie in Oostenrijk, het vakantieland van mijn jeugd. Net als 24 jaar geleden maakte ik een tocht door het Stubaital rond Neustift. Christiaan ging voor het eerst mee, mijn zus was er net als de vorige keer wederom bij, dit keer bijgestaan door haar man, een echte Oostenrijkofiel (is dat een woord?).
Iedere dag liepen we met onze rugzak van zo'n 12 kg van de ene naar de andere hut. Daar aangekomen was het elke keer een geweldig onthaal op een zonnig terras met een groot glas bier en iets lekkers uit de keuken.




Eén van mijn favoriete hapjes uit Oostenrijk is Schmalz. Niet bepaald het meest gezonde gerecht, maar na al dat lopen in de gezonde berglucht kan mijn lijf dat vast wel aan.


 In de Nürnbergerhütte aten we deze Brettljause, een plankje met huisgerookte ham en spek, lokale kazen en nog meer heerlijke vleeswaren. Een waar culinair hoogtepunt!


In de Nürnbergerhütte bleef het feest, want de ene na de andere versgebakken taart kwam de keuken uit. We moesten goed ons best te doen om zo veel mogelijk te proeven, want de stukken die afgesneden werden waren niet bepaald klein.


Maar eigenlijk kwamen we om de haverklap heerlijke taart tegen. Deze heerlijke maanzaadtaart aten we in de Karalm onderweg naar het dal.