zondag 28 juni 2009

vervolg zomerse lunch

Vervolgens een wrap met gerookte kip en avocado of
met rosbief, mierikswortel en radijs.

Een zoetzure noedelsalade (ter plekke bedacht recept) met Hollandse peultjes, komkommer, kip en sesamzaad.


En tenslotte een fruitsalade met seizoensfruit en basilicum.



Zomerse lunch

Ter gelegenheid van een feestje maakte ik vandaag een walking lunch. Een lunch bestaande uit kleine gerechtjes die iets groter zijn dan een hapje, maar wel min of meer uit de hand gegeten kunnen worden zodat mensen zich vrij kunnen blijven bewegen en dus niet aan een zitplaats gebonden zijn. Het is een populair concept, maar voor mij was het de eerste keer. Het weer was lekker dus mijn zomers menu paste perfect bij de sfeer op het terras.
Na de ontvangst met taart serveerde ik gazpacho, een Spaanse frisse groentensoep.
Vervolgens een boerenpaté van slagerij Lejeune.

Een glaasje met meloen, Serranoham en basilicum-muntolie.

Marokkaanse viskoekjes met een komkommersalade met kaneel.
(zie vervolg op opvolgend bericht)

Thais tintje

Misschien niet zo verstandig om een nieuwe soep uit te proberen in een drukke week met een grote groep lunchers. Toch pakte de Thaise soep goed uit. Hieronder een foto van het trekken van de bouillon met gember, rode peper, korianderstelen en citroengras.Bij de borrel de inmiddels al honderden geserveerden (ingekochte) gefrituurde garnalen met eigengemaakte zoetzure peperdip.


Kapucijners

Kapucijners zien er dus zo uit voor ze in de potten van Hak belanden. Je zou het bijna niet meer kunnen weten, want in de supermarkt heb ik ze nog nooit zo gezien. Gelukkig worden ze op de markt nog wel verkocht en aten wij deze week heerlijke verse kapucijners (en had ik na de rode handen van de bietjes nu paarse handen).

Koek en broodjes

Na het zondagkunstprogramma waren ook nog 2 voorstellingen van het openluchttoneel gepland op zondag. Ik voorzag hongerige magen en maakte niet alleen de gebruikelijke kaart, maar ook grote chocolade-cranberrykoeken en bananencake die ik vooral verkocht in de pauze. Ze vielen erg in de smaak, dus wellicht dat ze nog wel vaker op de kaart komen.
Een nieuw broodje verscheen ook op de kaart, geïnspireerd op een eerder gemaakt voorgerecht. Met geitenkaas, bietjes en dragon. De bietjes zijn nu superlekker, alleen jammer dat alles zo rood wordt...




Zondagkunst

De Zondagkunst vorige week bestond uit een optreden van een aantal rondreizende Japanners die een heel bijzondere voorstelling verzorgden in onze nieuwe (uiteraad nog niet voltooide) zaal. Voor de pauze maakten ze Tibetaanse thee naar aanleiding van de Tibetaanse muziek die ze net daarvoor maakten.




Ik had me niet bepaald uitgesloofd voor deze Zondagkunst (sorry, het was een beetje druk en de inspiratie was laag en bleef qua niveau ver achter op het zondagkunstprogramma van deze keer. Ik beloof beterschap!). Toch blijft deze cake met rozijnen en rozemarijn bijzonder en ook erg lekker.




Aardbeien; en hoe mooi het plattelandsleven is!

Elke dag rijden we langs het veld met de prachtig rode zomerkoninkjes in onze straat. De zijweg van de Goirlesedijk die normaal gesproken verlaten is, wordt druk wanneer de verkoop is begonnen en ook wij slaan regelmatig af om de nodige aardbeien in te slaan.


Het boerenleven staat verder ook niet stil met al dat mooie weer. Onze buurman was in de vroege avond nog druk aan het hooien vergezeld door zijn Jack Russell.

zaterdag 20 juni 2009

Sole meunière


Vandaag een lekker sliptongetje (ja met een P, niet met een B! komt van 'slip through the net' en heeft niets met slib te maken) meunière met Hollandse peultjes

vrijdag 19 juni 2009

Een zonnig ontbijt

Woensdag verzorgden we een ontbijtbijeenkomst aan gedekte tafels voor 50 gasten in de Leuvenzaal. Een heel karwei om alles voor te bereiden en op tijd op tafel te krijgen, maar het resultaat viel in de smaak en was ook helemaal zoals ik het wilde.
Naast verse croissantjes en broodjes die zelf gesmeerd konden worden met honing, huisgemaakte jam, vlees of boerenkaas, waren er broodjes met gerookte zalm, krentenbolletjes met amandel-citroenboter, bananencake en glaasjes hangop met huisgemaakte muesli en een vruchtenspiesje. Om alles weg te spoelen was er naast koffie en thee, grapefruitsap en vers geperst sinaasappelsap.

Na het ontbijt was ik echter nog niet klaar. Voor bijna 40 personen moest ik ook nog de lunch verzorgen. Vanuit een buffet, maar wel al op borden opgemaakt. Naast deze spinaziesalade met gerookte zalm, asperges en tuinkersdressing was er paprikasoep met Hollandse garnaaltjes, spinaziequiche en doperwtenquiche met Serranoham en aardbeientaartjes toe.

Hoera voor de slager! Hoera voor de wijn!

Maandag deden we samen met Anke en Frans boodschappen om uitgebreid te koken. Ik had vrije toegang tot mijn wijnvoorraad toegezegd en voor het voorgerecht wilden we allemaal graag de Riesling die we op vakantie gekocht hebben. Asperges paste uiteraard goed, maar volgens mijn wijnspiekboekje was ook charcutterie geschikt. Boven afgebeelde schotel was het geweldige resultaat van onze strooptocht in een Tilburgse slagerij.
Voor de tweede gang werd de barbecue aangestoken en courgette gegrild voor de salade met feta en munt en voor de lamsgehaktballetjes met ras el hanout en pijnboompitten en munt-appelchutney.



In de Tilburgse slagerij wilden we ook een rosbief kopen, maar zagen toen een enorme gerijpte cote de boeuf, iets wat je in Nederland niet zo makkelijk tegenkomt. Gelukkig aten mijn ouders ook mee, konden we dit gevaarte wel aan.

Anke karafeert nog even de wijn...


Feestje

Het is alweer bijna een week geleden, maar hierbij wat foto's van het feest wat bij ons gehouden werd door mijn vader. Speciaal hiervoor waren Anke en Frans overgekomen uit China (over hun bezoek later meer).
Het was prachtig weer en we begonnen het feest met de moeilijke keuze uit allerlei lekkere gebakjes van de patisserie.
Christiaan genoot zichtbaar!

Na een prachtig concert van Wolfert Brederode en Joost Lijbaart waren er heerlijke hapjes verzorgd door Janhein. Onder andere deze prachtige crudité.

Na een uitgebreide borrel stond ons nog een heerlijke barbecue te wachten.


maandag 8 juni 2009

Hoera!

Vrijdag aten we beschuit met muisjes omdat we oom en tante zijn geworden van Hugo, de zoon van Eva en Marc! Hugo houdt zich hier nog verborgen achter de dekens.

Conserven

Dit weekend stond in het teken van conserveren. Na jaren voornemens gemaakt te hebben om iets met de vlierbloesem te doen die bij ons groeit, heb ik dit jaar eindelijk de handen uit de mouwen gestoken en staand op een krukje de bloesem geknipt. Hierboven zie je me voorzichtig plakjes citroen uitknijpen boven de bloemetjes. Na een fles witte wijn erover uitgegoten te hebben mag het nu 4 dagen rusten in de koelkast. Wordt vervolgd...
Verder heb ik dit weekend een grote hoeveelheid jam gemaakt. 8 kg aardbeien haalde ik bij de aardbeienboer in de straat om rabarber-aardbeienjam, aardbeienjam met gember, met basilicum en met dragon te maken. Altijd spannend of alles goed gaat. Is het niet te zoet, is de smaakstof voldoende of te zwak aanwezig, niet te dik of te dun? Of het ergste van alles; een hele pot aangetast door schimmel. We zullen het zien!
Helaas ging de telefoon toen ik bezig was en ging de inhoud van ongeveer 1 grote pot verloren doordat de pan overkookte. Aardbeienjam wordt een hele kleverige bedoening wanneer het overal zit!




zaterdag 6 juni 2009

Makreel, frambozen en bijzondere tomaten

Op de markt waren vandaag gesorteerde bakjes met verschillende bijzondere soorten tomaten in de aanbieding. Grote rode met oranje strepen, kleine gele, langwerpige, kleine groene met gele strepen, paarse...
Ik was juist op zoek naar een leuk voorgerecht, en kon ze dus goed gebruiken voor dit eenvoudige, maar heerlijke voorgerecht met buffelmozzarella en basilicum.
Als hoofdgerecht uiteraard vis. Makreel is één van de goedkoopste vissoorten en misschien daarom wel één van de minder gegeten soorten, net als sardientjes. Dit recept kwam uit het het boek van Michel Roux, 'De marathonchef'. De makreelfilets werden gegrild en geserveerd met een bloemkoolcrème met anijs en groene asperges.
Als nagerecht (jaja, wel 3 gangen vandaag!), griekse yoghurt met frambozen, sinaasappelbloesemhoning en amandelen en een glaasje rozenlikeur.










Thaise noedels met kip

Vrijdag aten we dezelfde Thaise noedelsalade met kip als bij de picknick maandag. Deze keer maakte ik wel een foto gelukkig. Het is eigenlijk heel makkelijk. De belangrijkste ingrediënten zijn een pakje Thaise rode currypasta (van de toko), citroengras, limoenbladeren, kip en rijstnoedels.

Verse tuinbonen

Tja, eerder deze week scheen de zon en was het lekker warm, en aten we op het terras...

Op de markt had ik verse tuinbonen gekocht en deze stoofschotel, geïnspireerd op hoe mijn moeder die vroeger maakte, gemaakt.

Wat spekjes aanbakken en ui. Tuinbonen en water toevoegen en stoven. En tenslotte paprika, tomaat en bonenkruid toevoegen. Ik voeg ook wat gehaktballetjes toe en eet het met brood.


vrijdag 5 juni 2009

Dachten jullie allemaal heel anoniem op mijn blog te komen? Nou, niet helemaal! Via een statistiekprogrammaatje kan ik zien hoe mensen op mijn site komen. (Overigens kan ik niet zien wíe op mijn blog kijkt, hoor!). Er wordt een ranglijstje bijgehouden van googlezoektermen waarmee mensen bij me terechtkomen, en ik moet zeggen dat ik er soms hard om moet lachen. Momenteel staat de Surinaamse okersoep op 1. Gelukkig heb ik hiervan een goed recept staan, ook al ben ik niet echt gespecialiseerd of zo, dus hebben mensen hier ook wel iets aan. Op 2, 3, 4 en 5 staan echter Marokkaanse koekjes en allerlei gerelateerde zoektermen. Sneu voor al die mensen dat behalve een foto, en een goed adres in Utrecht, hiervoor geen recept te vinden is op mijn blog!
Grappig ook om te zien dat 4 mensen gezocht hebben op quinwah. Waarmee ze waarschijnlijk quinoa zochten, maar lichtelijk analfabetisch te werk gingen.
In de winter deed de hutspot het ook erg goed, maar wel jammer dat niemand gehoor gaf aan mijn oproep om reacties te plaatsen met goede recepten en ideeën.
De leukste echter was wel de zoekterm Turkse contactadvertentie!

maandag 1 juni 2009

Mmmm...picknick, dat smaakt naar Mheer!

Tweede Pinksterdag hebben we met Lieveken en Sander een wandeltocht in Limburg gelopen rond het plaatsje Mheer. Natuurlijk mocht de picknick niet ontbreken. Op een mooi veldje streken we neer en mocht Christiaan zijn enorme rugzak afdoen en de sandwiches, bananencake, Thaise noedelsalade, limonade, yoghurt, fruit en natuurlijk de rosé uitpakken. Lieveken kon maar moeilijk afstand doen van haar camera die constant klikte zo ook toen ze zelf een stuk watermeloen at.

Eenmaal weer thuis aten Christiaan en ik biefstuk met een tartaarsaus, frietjes, boontjes en witlofsla. Jammer dat Christiaan er weinig van kon genieten door de hevige hooikoorts die sinds de lunch niet meer te stoppen was.